Riscul politic îți va ”arde” compania! Mai devreme sau mai târziu
Riscul politic îți va ”arde” compania! Mai devreme sau mai târziu

Riscul politic îți va ”arde” compania! Mai devreme sau mai târziu

Mă uitam pe o știre de acum câteva zile. Taxe și impozite noi sau crescute, tăieri de facilități, taxă de solidaritate pentru companiile mari, plafoane crescute pentru tot felul de activități.

Asta pregătește Guvernul, conform informațiilor publicate de Profit.ro. Nu că ar trebui să fie o surpriză. Situația economiei nu e bună, războiul, sancțiunile și prețurile la energie aduc imprevizibilitate. E clar că Guvernul nu poate acționa ca-n ”vremurile bune”. Și mi-e teamă că vor tot urma surprize dinspre autorități. De fapt nu mi-e teamă, sunt sigur.

Ce vedem este exact ce predic de mulți ani: Riscul politic, adică în primul rând materializat în taxele impuse de autorități sau în diverse politici cu impact – dar și în instabilitate – e unul dintre cei mai importanți factori de luat în seamă de companii. De multe ori, cel mai important. Poate face diferența între un an cu profit și unul cu pierdere. Între extindere și stagnare. Și, uneori, între rămânere pe piață și ieșire. Sau chiar faliment.

Sunt companiile din România pregătite să-i facă față? Unele. Dar cele mai multe, zdrobitoarea majoritate, nu sunt nici măcar pregătite să afle din timp sau să anticipeze că ar putea urma ceva în zona asta. Nu mai zic de a avea un plan bine pus la punct de dialog cu autoritățile și ce mai ține de zona asta de Public Affairs pentru a evita modificări nocive sau măcar pentru a le atenua. Sau de un plan pentru a face față șocului atunci când el va veni,

Câte dintre companiile din România primesc rapoarte de risc politic la un anumit interval? Câte participă la discuții cu experți din domeniu? Sigur, CEO-ul sau cineva din conducere crede că ”înțelege treaba asta” pentru că e foarte informat(ă), pentru că studiază presa sau pentru că mai vorbește cu vreo cunoștință din mediul politic. Rareori e de ajuns, și din motivul că treaba asta e complexă, e un domeniu în sine. Rareori poți acoperi totul pentru că ”urmărești lucrurile”, mai ales având în vedere din câte zone pot veni problemele.

Sau să mai punem o întrebare: Cât de pregătite sunt companiile din România să facă față provocărilor aduse de Green Deal (Pactul Verde European), dar și să profite de oportunitățile oferite de acesta?

Wall Street are, spre exemplu, și un ”indice de risc politic global” (GPRI), creat de consultantul Ian Bremmer. Există companii care vând ”asigurări de risc politic”. Ca și multor alte lucruri, în România dăm importanță riscului politic abia după ce s-a materializat.

Apoi îl tratăm ca pe ceva ce nu putea fi prevenit, ce a venit peste noi dinspre politicienii ”imprevizibili”. Companiile se pregătesc pentru tot felul de alte surprize din piață, apelând la asigurări, linii de credit, rezerve strategice, contracte de sute de pagini și așa mai departe. Dar puține dintre ele se pregătesc cu adevărat pentru a face față schimbărilor care vin dinspre politică.

Poate că războiul din Ucraina și ce a adus el ne vor trezi. S-ar putea să merite.

Distribuie pe:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *