Relaxați-vă, petrecerea cripto NU s-a terminat! Cum nici Internetul sau comerțul online n-au dispărut acum 20 de ani
Relaxați-vă, petrecerea cripto NU s-a terminat! Cum nici Internetul sau comerțul online n-au dispărut acum 20 de ani

Relaxați-vă, petrecerea cripto NU s-a terminat! Cum nici Internetul sau comerțul online n-au dispărut acum 20 de ani

”The crypto party is over”, scria Wall Street Journal. O mulțime de voci profețesc declinul total al criptomonedelor, îți scot ochii cu inutilitatea NFT-urilor, râd de ”nebunia” celor care au băgat bani în zonele astea și așa mai departe.

Așa să fie? S-a terminat cu criptomonedele? E un fel de ”bulă a lalelelor”, remarcabilă prin nebunia ei? E o schemă Ponzi care a ajuns la capătul trucurilor?

Nu.

Să ne înțelegem, căderea momentană pieței cripto e o realitate. Scăderi masive, dispariții ale unor proiecte mari, muulți bani pierduți. Și se vor mai pierde bani. Condițiile care au creat scăderea asta sunt încă acolo, pe fondul războiului din Ucraina, creșterii prețurilor la energie și înăspririi politicilor monetare. Ca să nu mai vorbim de factori intrinseci pieței cripto, mai ales apariția unui mare număr de proiecte nesustenabile în care oamenii au investit cu lăcomie.

Dar asta NU e totuna cu declinul criptomonedelor pe termen lung. Nici al NFT-urilor. Nimic, dar absolut nimic, nu a invalidat tehnologia extrem de puternică din spatele lumii cripto. Adică blockchain. Din contră, chiar în timp ce valoarea criptomonedelor scade, adoptarea tehnologiei blockchain – criptomonede, dar mai ales NFT-uri și un efort în direcția metaverse+web3 – de către marile corporații continuă să avanseze. Iar asta e important. Al naibii de important. Când vezi că toți giganții ăștia miros schimbarea gândește-te că ar putea fi ceva important acolo!

Acum dacă vorbim despre ceea ce multor oameni le place să numească ”spargerea bulei cripto” ca o dovadă că lumea cripto e un ”bullshit”, un trend de râs, hai să ne gândim un pic!

Spargerea bulei imobiliare din 2007 a dovedit că imobiliarele sunt active de 2 lei? Nu. Una este bula provocată de lăcomie, viduri de reglementare, biasuri grave ale unor actori-cheie și o interdependență bolnavă a domeniilor, alta e piața imobiliarelor. De case, apartamente și terenuri va fi nevoie până la sfârșitul lumii.

Spargerea bulei Internetului în 2001 a dovedit că Internetul e un ”bullshit”? Cred că e destul de clar că nu. Scăderea acțiunilor Amazon cu 90% în perioada aia a dovedit că Amazon e un proiect de 2 lei și că vânzarea pe Internet e o mare țeapă? Nu. Doar că piața era supraextinsă, lumea investea în orice proiect legat de Internet fără să se gândească, iar asta nu putea continua la infinit. Dar Internetul și comerțul pe Internet, în ciuda prăbușirii de atunci, și-au revenit. Iar proiectele puternice au rezistat și au devenit companii gigantice. Apoi au apărut altele și împreună au schimbat fața lumii.

Aș mai face doar micul comentariu că, spre deosebire de crizele din 2001 și 2007, ”spargerea bulei cripto” NU a provocat o criză economică. Din punctul meu de vedere chiar și termenul de spargere e contestabil, dar să mergem pe asta. E adevărat, piața cripto nu a fost nici atât de mare, nici atât de conectată cu sectorul financiar pentru a provoca o reacție în lanț, iar aici trebuie să le mulțumim guvernelor care au fost prudente în a împiedica mufarea. Din contră, cvasicriza economică generată în mare măsură de războiul din Ucraina a dus la scăderea acestei piețe, nu invers.

Ce se va întâmpla? Piața cripto va mai sângera o vreme. Nu m-aș mira dacă ar mai scădea serios o perioadă și în niciun caz n-aș paria pe vreo revenire masivă în următoarele luni. Multe proiecte vor dispărea. Nu vor dispărea cele cu adevărat puternice, asta e sigur. Bani se vor mai pierde. Fix ca acum 20 de ani.

Dar nu, faptul că atâția oameni au riscat inutil și și-au pierdut averile în cripto, că volatilitatea e mare, că unele monede digitale sau NFT-uri sunt într-adevăr mai degrabă comice, nu înseamnă că lumea cripto în sine e o farsă. Din contră. Blockchain e o tehnologie prea bună, prea interesantă, cu prea multe posibilități de dezvoltare pentru a rata. Iar succesul său, îndrăznesc să spun inevitabil (deși în niciun caz iminent), va ridica din nou piața cripto.

Petrecerea nu s-a terminat. Sigur, vom avea o maturizare a pieței. Una cu dureri. Cu pierderi. La fel de sigur e că vom avea și reglementări suplimentare din partea statelor și blocurilor precum Uniunea Europeană. Faptul că dispare o parte a pieței nu înseamnă nimic pentru CADRUL MARE. Nu toate criptomonedele au un viitor, dar lumea cripto are.

Condițiile care au dus la pierderile astea – război, inflație, prețuri mari ale energiei – nu vor fi aici la infinit. Și chiar dacă vor fi, avantajele cripto și continua adopție creează deja un val care va putea fi întârziat dar nu oprit.

Petrecerea cripto nu s-a terminat. S-a băut, mulți s-au îmbătat și au comis-o, altora le-a ieșit bine, câteva scaune s-au rupt, mici drame s-au adăugat lungului șir de mici drame început la începutul lumii. Lumea se duce acasă, se spală, cei norocoși povestesc prietenilor, cei care s-au lovit se tratează și mai mulți oameni vor relua petrecerea fiind ceva mai deștepți. Ca-n viață.

Distribuie pe:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *