Mizele mari ale comasării alegerilor și listelor comune. Pentru PNL, salvarea. Pentru PSD, puterea și Bucureștiul
Mizele mari ale comasării alegerilor și listelor comune. Pentru PNL, salvarea. Pentru PSD, puterea și Bucureștiul

Mizele mari ale comasării alegerilor și listelor comune. Pentru PNL, salvarea. Pentru PSD, puterea și Bucureștiul

PSD și PNL discută intens despre comasarea alegerilor europarlamentare și locale, dar și despre liste comune la europarlamentare. Electoral, n-ar avea niciun sens, pentru că e clar că ele pot obține scoruri mai mari separat. Și atunci? Mizele sunt mult, mult mai mari. Nu e clar dacă se va ajunge la soluția asta, însă ambele părți au motive importante pentru un consens.

▪ Miza majoră pentru PNL în comasarea alegerilor și liste comune cu PSD constă în ascunderea unui mic dezastru electoral care poate declanșa un val de panică și consecințe nebănuite.

Avem așa:

▪ O rundă de alegeri europarlamentare de sine stătătoare, fără alte alegeri în aceeași zi, ar arăta o scădere majoră pentru PNL.

▪ Chiar dacă luăm de bune sondajele alea în care PNL e dat la 19-20%, trebuie ținut cont că:

a) Alea nu iau în considerare Diaspora, unde PNL va pierde masiv, așa că scorul real ar fi un 16-17-18%.

b) La alegerile astea participă și electorat care nu prea vine la parlamentare, precum studenții și cei care locuiesc în altă parte decât domiciliul, un electorat instabil în condițiile date, care va penaliza și el PNL.

c) Și dacă ar lua 18%, oricum asta ar fi un declin major față de ultimele europarlamentare, pe care PNL le-a câștigat cu 27% în 2019.

d) PNL e la un mic scandal de moment sau eșec de mobilizare să coboare la un 14-15%.

▪ Problema majoră nu ar fi însă scorul, ci locul. Pentru că…De unul singur PNL riscă să cadă pe locul 4. Și să fie depășit de AUR și alianța USR-PMP-FD. Deloc, deloc imposibil. Asta ar fi un dezastru de imagine.

▪ Un scor foarte mic sau un loc 4 ar duce la haos în PNL pentru că mulți s-ar teme că partidul se duce în groapă. Întemeiat, de altfel. Pe fond de panică, atitudinea cea mai la îndemână e ruperea de PSD și ieșirea de la guvernare. Sigur, se mai pot întâmpla și altele, inclusiv rupturi în partid.

▪ Comasarea alegerilor are 2 roluri:

i) Să mobilizeze votanții cu ajutorul primarilor. Edilii se lenevesc la europarlamentare, nu trag, însă aduc oameni când e fundul lor în joc, la alegerile locale. Logic, dacă sunt în aceeași zi, cresc șansele să scoți un scor ok și la europarlamentare.

ii) Să mascheze scăderea inevitabilă de la europarlamentare. Una e să fie știrea că PNL ieșit pe 3, punct, sau a pierdut 10%, și alta e să fie că a ieșit pe 3, dar a obținut victorii zdrobitoare la Cluj, Bihor, Sectorul 6 și unele la limită în fiefuri PSD (Iași, Vrancea).

Problema e că toate astea nu sunt de ajuns.

Riscurile unei panici sunt mari și la alegeri comasate. Iar riscurile astea sunt și pentru PSD, care nu vrea să se trezească singur la guvernare, cu un guvern înjghebat și care să preia vina în timp ce PNL se reface în opoziție. Sau cu perspectiva de a pierde un partener cu care poate guverna liniștit și DUPĂ alegerile parlamentare.

De aia PSD poate ajuta PNL să mascheze scăderea de la europarlamentare cu liste comune. Nu gratuit, desigur.

Mizele nu se termină aici pentru niciuna. Mai avem și mica mare treabă de la București. Ce-i cu Capitala?

▪ PNL riscă aici un mic dezastru electoral. La Sectorul 6 Ciprian Ciucu probabil va câștiga detașat primăria, dar în rest perspectivele sunt sumbre. Ar ieși pe 3, cu un scor mic, la Primăria Generală, aproape sigur va lua mai puțini consilieri și nu va câștiga altă primărie decât cea sus-amintită.

▪ Daaar…o alianță cu PSD i-ar da mult mai multe. Cu un candidat comun pot câștiga chiar Capitala. Dacă e un independent neutru, șansele sunt bune. Chiar și cu un candidat al PSD susținut de PNL.

▪ Dar ce miză are PSD la București? Ei bine, pentru început interese gigantice din jurul PSD îl vor pe Nicușor Dan învins. Pe de altă parte, o victorie a unui candidat PSD sau susținut de PSD ar fi un semnal imens pentru următoarele alegeri, parlamentarele și prezidențialele. Ar consolida poziția lui Ciolacu în partid.

▪ Și dacă tot vorbim de Ciolacu, el are și o miză separată. Ar fi extrem de convenabil pentru el ca un alt candidat decât colega sa Gabriela Firea să câștige la București. Pentru că o victorie a ei i-ar amenință premierului Ciolacu poziția de lider în partid. Și ce ocazie mai bună să scapi de Firea decât o alianță cu PNL?

▪ Nu în ultimul rând, dacă o alianță PSD-PNL poate merge și spre prezidențiale, l-ar scăpa în mare parte pe Ciolacu de pericolul unei candidaturi cu mari șanse a lui Mircea Geoană. Deși acesta nu e ieșit din joc nici așa. Problema constă în faptul că e greu pentru PNL, dar și pentru PSD, să cedeze candidatura, iar aici lucrurile se complică. Greu, dar nu imposibil.


PS – Comasarea alegerilor și liste comune PSD-PNL este și varianta care i-ar conveni lui Iohannis. Care ar avea nu doar un final de mandat prezidențial liniștit, dar și perspectiva unei susțineri puternice pentru o viitoare carieră internațională.

Nu sună rău pentru vreo parte.

Distribuie pe:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *