Înainte de ”sustenabilitate” și ESG, învață despre Green Deal!
Înainte de ”sustenabilitate” și ESG, învață despre Green Deal!

Înainte de ”sustenabilitate” și ESG, învață despre Green Deal!

Verdele este culoarea prezentului. Avem o mulțime de termeni din zona ”verde” care circulă acum în zona de afaceri, politică, presă și așa mai departe. De la atotcuprinzătorul ”sustenabilitate” la ESG. Termeni largi, care de prea multe ori servesc drept exprimare pozitivă și care nu prea pune punctul pe ”I”. E important să știm despre ce e vorba, sau mai precis spus să învățăm la ce se referă în cea mai mare parte a timpului.

Există însă un termen mult mai concret, despre ceva ce multă lume ar trebui să înțeleagă mai bine. Green Deal. Pactul Verde European, în traducere. Nu se contrazice cu sustenabilitate sau ESG, dar politicile care țin de aceasta derivă, în bună parte, din direcțiile stabilite de acest Pact.

Green Deal este PUNEREA ÎN PRACTICĂ a politicilor de adaptare la schimbările climatice și tranziție spre o economie cu emisii net zero de carbon.

Este ”harta” pe care Uniunea Europeană o dă statelor membre, mediului de afaceri, cetățenilor și așa mai departe PENTRU A ȘTI CE NE AȘTEAPTĂ ȘI CE E DE FĂCUT.

Dacă vreți, e un fel de ”Constituție verde” care trasează direcțiile mari pe care trebuie să le urmeze Uniunea Europeană.

Pe scurt, astea:

Green Deal | Energica
Sau, dacă le vreți în altă aranjare, așa:
Sustainability Brief - What Is the EU Green Deal? - Irish Farmers'  Association
De la modul în care locuim și ne deplasăm până la agricultură și creșterea animalelor sau conservarea pădurilor și altor forme de biodiversitate, Green Deal forțează (sau încurajează) schimbări în aproape toate domeniile. Fără a fi foarte specific, vrea să facă din Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic. Și tocmai pentru că nu este foarte specific, lasă loc de multe transformări atât timp cât acestea sunt pe direcțiile stabilite de Green Deal / Pactul Verde.

Cu alte cuvinte, directivele, regulamentele, politicile și alte instrumente pe care le are Uniunea Europeană trebuie să se subsumeze obiectivelor stabilite de Green Deal.

Partea bună este că Uniunea Europeană pune la bătaie sume consistente în direcția asta. Inițial se vorbea de 1.000 de miliarde, asta la începutul lui 2019, dar cu banii de la Banca Europeană de Investiții (excluzându-i pe cei deja alocați în sprijinul Green Deal) se ajungea 1a 1.500 de miliarde. Asta pe lângă politicile care încurajează (sau, după caz, forțează) alocarea de bani privați în această direcție.

Bani serioși. Care au început deja să vină, vezi banii din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), din care 37% vor fi cheltuiți pe criterii verzi, adică criterii ”Green Deal”. Și transformări mai mult decât serioase.

Putem spune că Green Deal / Pactul Verde e cel mai important instrument MARE care va transforma economia și societatea din Europa în următoarele decenii.

Nu mai e o opțiune să nu știi care-i treaba cu el.

Distribuie pe:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *