ThisPropaganda
Green Deal / Pactul Verde European

Green Deal / Pactul Verde European

Problema: Care este cel mai mare proces care va transforma societatea și, implicit, afacerile în următorii ani și în următoarele decenii? ‚‚Valul verde’’. Nevoia de a combate schimbările climatice, poluarea, risipa, distrugerea mediului au împins statele lumii să ia măsuri în această direcție.

Companiile, TOATE, vor fi ‚‚obligate’’ – de reglementări europene și naționale, dar și de proprii clienți – să se transforme în ce privește emisiile de carbon de care sunt responsabile, poluarea, deșeurile, sustenabilitatea, impactul general asupra mediului, lanțurile de aprovizionare.

În același timp, tot acest proces aduce oportunități mari pentru afaceri. De la fonduri care merg în această direcție la ocazii pentru a deveni mai competitiv sau a atrage clienții printr-o imagine pozitivă și responsabilă.

*

Soluția europeană. Cel mai structurat plan la nivel mondial pentru combaterea schimbărilor climatice – și unul care va aduce provocări și oportunități pentru România – este Green Deal / Pactul Verde European.

Această inițiativă a Uniunii Europene își propune să transforme Europa în primul continent neutru din punct de vedere climatic.

E o colecție de politici, directive europene, planuri și acțiuni care să reducă emisiile, decesele cauzate de poluare, să susțină creșterea economică cu impact redus asupra mediului dar și să crească nivelul de competitivitate al Uniunii.

Își propune, de asemenea, să mobilizeze sume importante pentru acest obiectiv: Aproximativ 1.000 de miliarde de euro până în 2030, sumă care ar putea crește la 1.500 de miliarde cu ajutorul Băncii Europene de Investiții.

Efectele Green Deal au început să se facă simțite – de la reglementări pentru mașini și plastic la cele emisii industriale sau clădiri – dar cele mai multe vor avea impact în anii următori.

*

Cât de pregătite sunt companiile pentru impactul Green Deal?

Mai puțin de 50% din companii se simt pregătite pentru impactul Green Deal (cercetare PwC în 13 țări europene).

Majoritatea anticipează transformări masive, de la zona de taxe până la relocarea geografică (în interiorul UE).

Există un cvasiconsens în privința direcției, însă pregătirea nu e ideală.

70% au luat măsuri, dar majoritatea ad-hoc, fără un plan bine stabilit.

*

Jack Welch, ‚‚CEO-ul secolului XX’’: E o oportunitate enormă, fie că tu crezi în încălzirea globală sau nu. Dacă ești într-o afacere, o să te urci în trenul ăsta și o să mergi cu el.

*

Cu ce te ajută acest curs?

  • Vei avea un cadru general asupra celui mai de impact trend la nivel mondial.
  • Vei înțelege în profunzime direcția verde și consistența ei.
  • Vom clarifica împreună ce înseamnă Green Deal și care este potențialul său de transformare a societății și afacerilor.
  • Vei învăța să identifici DIN TIMP amenințările care vin odată cu politicile Green Deal.
  • Vom explora oportunitățile pentru afaceri  care decurg din direcția mare (legislație, fonduri, trenduri).
  • Vom contura direcțiile de urmat pentru transformările interne care vor fi necesare.
Distribuie pe: