Criză globală ori conflict local? 7 riscuri ale invaziei israeliane în Gaza
Criză globală ori conflict local? 7 riscuri ale invaziei israeliane în Gaza

Criză globală ori conflict local? 7 riscuri ale invaziei israeliane în Gaza

Israelul va invada Fâșia Gaza – dacă nu se întâmplă ceva cu adevărat surprinzător – ca răspuns la atacul grupării teroriste Hamas din 7 octombrie în care au murit peste 1.300 de oameni. Este iminent.

Cu toate că Israelul are una dintre cele mai performante armate din lume, iar Gaza este un teritoriu mic și sărac, operațiunea militară israeliană riscă să se transforme într-o criză cu implicații globale. O serie de actori locali sau globali ar putea interveni în conflict, iar consecințele geopolitice, economice și umanitare pot fi extrem de serioase și imprevizibile.

De ce sunt riscurile mari? Pentru că Israelul pur și simplu nu poate elimina amenințarea Hamas fără riscul unei tragedii în rândul civililor palestinieni. Iar asta nu poate rămâne fără reacții, nici în Orient și nici în Occident.

Desigur, alți actori pot fi atrași în acest conflict, dar efectele pot fi mult mai mari de atât.

Hai să vedem fronturile care se pot deschide odată cu o invazie israeliană de proporții în Gaza:

1. Iranul se implică de partea Hamas

”Nimeni nu poate garanta controlul situației și ne-extinderea conflictelor”, a spus ministrul de Interne al Iranului, referindu-se la situația din Israel.

Înseamnă asta că Iranul ar putea ataca la rândul său Israelul, direct? Poate, deși un asemenea gest ar atrage o ripostă dură, așa că e greu de crezut că ar fi printre primele măsuri luate. Iranul are însă multe leviere, de la creșterea suportului militar pentru diversele miliții pe care le controlează sau sprijină în Liban, Siria, Irak sau Yemen până la atacuri teroriste, sabotaje și alte asemenea gesturi. Teheranul este mai mult decât capabil de asemenea mișcări și e greu de crezut că va sta cu mâinile încrucișate. Cu cât mai dură e intervenția Israelului în Gaza, cu cât stârnește mai multă emoție, cu atât regimul mollahilor va avea mai multe argumente pentru a se implica.

2. Hezbollah intră în război

Gruparea islamistă Hezbollah din Liban, care are ca scop al existenței opoziția față de Israel și care a purtat câteva războaie cu acesta în ultimele decenii, amenință că va ataca Israelul în mod serios pentru a sprijini Hamas ”atunci când va sosi momentul”. Desigur, mișcarea șiită e foarte apropiată de Iran și la fel de bine putea fi menționată și la punctul 1, ceea ce nu înseamnă că nu poate acționa fără o implicare militară directă a Iranului. Deocamdată, Hezbollah a tras asupra pozițiilor israeliene din nordul țării și a permis unele infiltrări ale palestinienilor din Hamas și Jihadul Islamic aflați în Liban, însă niciunul dintre aceste atacuri nu a fost unul serios, ci mai mult demonstrativ. Gruparea libaneză aliată cu Iranul știe că există riscuri și pentru ea în cazul unui război.

Totuși, e greu de crezut că Hezbollah va sta deoparte dacă invazia din Gaza degenerează într-o catastrofă umanitară.

Acest lucru poate duce nu doar la un război pe 2 fronturi al Israelului, ci la alte consecințe, precum un dezastru pentru Liban, țară în care Hezbollah are o putere politică imensă. Libanul este deja pe buza prăpastiei din punct de vedere economic și social, iar prăbușirea sa poate genera o serie de consecințe în Orientul Mijlociu.

3. Tulburări în lumea arabă

Ideea de bază e asta: Deși guvernele lumii arabe sunt – cele mai multe – sceptice față de grupările palestiniene și au sau încearcă să creeze legături cu Israelul și mai ales cu America, populațiile lor tinere și înfierbântate sunt foarte pro-palestiniene. Așa că aceste guverne vor trebui să ia atitudine dacă situația din Gaza degenerează grav sau să se confrunte cu valul de resentiment al propriilor cetățeni. Iar în multe dintre acele locuri e de ajuns doar o scânteie, așa cum au arătat evenimentele ”Primăverii Arabe”. Unele au deja probleme majore. Yemenul e deja în război civil de mulți ani, la fel și Siria, la fel și Libia. Irakul mișună de grupări, de la milițiile radicale pro-Iran la acum slăbitul ”Stat Islamic”.

Dincolo de asta, un conflict care se aprinde înseamnă noi pericole. Ce faci când statul vecin se radicalizează? Ce faci când apar noi miliții și grupări care prima dată țintesc Israelul, apoi vor trebui să-și găsească un nou adversar și se uită la guvernul tău? Ce faci când vechile miliții și grupări fac același lucru?

Și lista de lucruri care pot tulbura lumea arabă este mult, mult mai lungă.

4. Terorism în lumea occidentală

Am văzut deja atacuri teroriste în câteva țări europene, sub pretextul unei ”solidarități” cu palestinienii. Și încă situația nu a escaladat.

Ce s-ar întâmpla dacă am fi bombardați zilnic cu imaginile orașului Gaza asediat de soldații israelieni, cu oameni morți pe străzi? Ce s-ar întâmpla dacă am auzi de palestinieni morți de sete sau din cauza faptului că nu au unde se trata? Aproape sigur am vedea o radicalizare a unor părți ale populațiilor musulmane din Europa și America. Cu tot ce înseamnă asta, mai ales asasinate ”în numele poporului palestinian”.

5. Criză economică

Riscul de contagiune asupra Orientului Mijlociu pe care îl are conflictul Hamas-Israel este mare.

Primul lucru de menționat este că, desigur, regiunea este un exportator major de petrol și gaze. Care a devenit cu atât mai important pentru Europa și America după invadarea Ucrainei de către Rusia, care a făcut statele occidentale să se bazeze și mai mult pe importurile din zona Golfului. Ce ar însemna un boicot sau o reducere a acestui flux făcut de statele arabe / musulmane din regiune, pe modelul embargoului OPEC din 1973? Sigur că se poate spune că în acest moment nu este foarte probabil. Da, în acest moment nu este. Dar dacă situația din Gaza devine dramatică? Atunci vor exista riscuri mari de a se declanșa o nouă criză economică globală generată de prețurile mari la energie și insuficiența aprovizionării. În contextul în care și așa economia globală este fragilizată de evenimentele ultimilor ani.

Dar nu trebuie să se ajungă la un boicot. Un conflict care se extinde poate aduce multe alte probleme care se resfrâng în economie. Blocarea, chiar și temporară, a Golfului Persic, spre exemplu. Atacarea unor mari câmpuri de unde se extrag petrol și gaze. Atentate care duc la explozia unor conducte importante.

Mai mult, chiar și amenințarea unui conflict între Israel și, să zicem, Iran, poate genera un val de panică, incertitudine sau reținere printre oamenii de afaceri, val care poate ”gripa” cu ușurință motorul economiei mondiale.

6. Fisuri în alianțe, inclusiv NATO

Alianțele care au în centru America au fost extrem de importante pentru securitatea țărilor musulmane din Orient. De la sprijin pentru combaterea terorismului la protecție față de unele țări agresive, mai ales Iranul. Turcia, una dintre cele mai importante țări musulmane, este chiar aliată cu America în NATO.

Deși e greu de crezut că evenimentele pot ajunge la nivelul la care țări precum Iordania, Arabia Saudită, Turcia sau Emiratele Arabe pot să rupă radical relațiile cu SUA și celelalte puteri occidentale, pot apărea alte efecte negative. Statele respective pot strânge legăturile cu alte puteri fără a renunța la cele cu America. Turcia, spre exemplu, poate amâna ratificarea aderării Suediei la NATO. Cooperarea antiteroristă poate fi slăbită. Și multe alte efecte neprevăzute ce pot apărea sub presiunea opiniei publice.

7. Încurajarea unor actori geopolitici agresivi precum Rusia

Rusia îți freacă mâinile la ideea unui conflict Israel-Hamas, în primul rând pentru că asta ar risipi energiile și atenția lumii occidentale, reducând astfel atenția pe care o primește Ucraina. Dincolo de asta, o degenerare a crizei într-o catastrofă umanitară, precum și accentuarea ei, ar pune America și Occidentul într-o lumină foarte proastă și ar reduce încrederea altor actori mai mici. Moscova menține relații bune cu Hamas, precum și unele chiar mai strânse cu Iran, principalul actor-problemă din Orientul Mijlociu. Această criză nu-i cade rău deloc. China, pe de altă parte, un alt jucător care vrea să reducă influența Occidentului, are la rândul său de beneficiat din această criză, deși poate avea de pierdut dacă aprovizionarea cu energie este afectată.

Concluzie: Criza din Gaza și Israel prezintă riscuri majore pentru regiune și pentru securitatea globală. Desigur, nu toate aceste riscuri enumerate mai sus se vor concretiza, poate niciunul. Să sperăm că niciunul, deși toate semnele arată că nu am văzut tot din această criză.

Cum la fel de adevărat este că se pot concretiza riscuri care acum par neglijabile sau scenarii pe care nu ni le putem imagina. Urmează câteva săptămâni extrem de importante. Pentru noi toți.

Distribuie pe:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *